Vorige afbeeldingVolgende afbeelding

Voorprogramma

Voorafgaand aan de show van de Spaanse Rijschool kunt u genieten van een fantastisch voorprogramma. 

Friezencarrousel Phaidra

Begon Phaidra ruim twaalf jaar geleden met een 4-tal, inmiddels telt het gezelschap maar liefst 16 paarden. Met deze carrouselgroep treedt Phaidra op bij vele grootschalige paardenevenementen in het land met de amazones steeds in een andere kledingstijl. Zodra de eerste opzwepende muzikale klanken van de kür worden ingezet, spitsen de indrukwekkende Friezen hun oren en galopperen zij de piste in.

Monique Moonen, kopruiter van de groep "Voor ons is het steeds weer een uitdaging om te streven naar volledige synchronie. Met acht koppels op zestien paarden blijft dit natuurlijk heel moeilijk, maar dat maakt het iedere keer weer extra boeiend voor ons en voor het publiek. Onze naam 'Phaidra’ staat voor 'de schoonste, de mooiste’ en dat maken we waar met onze kür. Voor ons is het een bijzondere eer om in het voorprogramma van de Spaanse Rijschool in Ahoy te mogen optreden, we kijken er dan ook erg naar uit!” 

Friesian Top Dressage Team o.l.v. Esther Liano

In de piste van de Ahoy Arena verschijnt het Friesian Top Dressage Team met 8 combinaties. Er wordt een adembenemende kür op muziek gereden. Daarnaast wordt het publiek verrast met een mystieke Zorro act onder leiding van Esther Liano. Op de klanken van de bekende muziek uit de film Zorro zullen twee Friese Hengsten in een Pas de Deux de harten van de toeschouwers weten te stelen met een oogstrelend schouwspel.  Esther: "We vinden het geweldig weer in Ahoy te mogen optreden. Wij weten dat het publiek ware liefhebbers zijn van dressuur op het hoogste niveau en graag laten wij zien dat ook de Friese paarden in de top van de dressuursport thuishoren. Wij kijken er naar uit!”.

Bastiaan de Recht

Van oorlogspaard tot balletdanser op vier benen! Wat houdt de Klassieke Rijkunst nu precies in? En waarom lijken de oefeningen van de barokke Lipizzaners zo op onze hedendaagse dressuursport? Bastiaan de Recht legt het tijdens zijn fenomenale optreden in het voorprogramma van de Spaanse Rijschool in Ahoy haarfijn uit. De Recht: "Kunst is pas kunst als er harmonie, gevoel en optimale samenwerking is. Hiervoor moet je je als ruiter in het paard verplaatsen, weten wat zijn persoonlijke eigenschappen zijn en deze verder ontwikkelen zodat het paard iets extra's uitstraalt". 

De 39-jarige Maestro sluit zijn optreden af met een schitterende 'Entre dos Artes’, een dans met zijn paard op de live klanken van de flamenco-gitaar. De bewegingen van het paard worden versterkt door de emotie in de muziek. De universele taal van de kunst: emotie, beleving en creativiteit. Samengesmolten tot één dans.

Bastiaan wordt in Ahoy bij dit alles bijgestaan door Atjan Hop, specialist in Klassieke Rijkunst en barokke paardenrassen en flamenco-gitaristen Eric Vaarzon Morel en Jeff Heijne.