Vorige afbeeldingVolgende afbeelding

Geschiedenis & tradities

Hofburg Wenen 

In de 'Winterreitschule’ van de Hofburg in Wenen, ooit eigendom van de keizerlijke familie, worden de beroemde spaanse paarden opgeleid. Tijdens de zogenaamde 'Morgenarbeit’ (de ochtenddressuur) oefenen ze doordeweeks met hun ruiters datgene wat ze in de weekenden in absolute perfectie tot uitvoering brengen. Ooit werden deze paarden als pronkpaarden voor parades, toernooien en manoeuvres aan het hof van menig vorstenhuis gehouden. Maar de klassieke rijkunst van de Lipizzaners en hun ruiters heeft tot op de dag van vandaag alleen in Wenen stand weten te houden. Nu zijn de Lipizzaners, die hun naam te danken hebben aan één van de voormalige keizerlijke stoeterijen in de buurt van Triëst, het oudste cultuurpaardenras van Europa.

Stoeterij Piber

De nakomelingen groeien op in stoeterij Piber in Steiermark. Daar worden de voor de hogeschool meest geschikte hengsten op basis van kracht, conditie en karakter geselecteerd. Hun schoolcarrière start op vierjarige leeftijd in Wenen en op de Heldenberg. Daarbij worden op de eerste plaats het welzijn van het paard, zijn karakter en talent tot in detail gerespecteerd. Tijdens de voorstellingen laten ze zien, wat ze eigenlijk ook uit zichzelf in het weiland zouden doen, verschillende gangen, wissel, sprongen, maar dan op gedresseerde wijze: door de training worden de natuurlijke bewegingen van de Lipizzaners 'omgezet' naar de met precisie uitgevoerde figuren van de hogeschool van de rijkunst.

Na ongeveer 6 jaar is de hengst klaar met zijn opleiding. De ruiters hebben er zelfs 8 tot 12 voor nodig. De eerste jaren oefenen de ruiters in opleiding vooral de juiste positie in het zadel. Sinds 2008, en voor het eerst in de geschiedenis van de Spaanse Rijschool, worden ook vrouwen aangenomen.

Voorstellingen 

Tijdens de voorstellingen van de Spaanse Rijschool zijn, op de klanken van de klassieke Oostenrijkse muziek, alle veeleisende onderdelen van de hogeschool te zien, van passages, piaffes, galop-pirouettes tot en met de moeilijke schoolsprongen. De paarden worden zowel bereden als aan de teugels geleid gepresenteerd. Het hoogtepunt is, na de pas de deux waarbij twee paarden figuren in elkaars spiegelbeeld uitvoeren, de quadrille: perfecte choreografie op de historische dansmuziek uit de tijd van het Weens Congres. Daarbij voeren acht Lipizzaners en hun ruiters, sierlijk en met uiterste concentratie, dit ballet van de witte hengsten uit.

Even indrukwekkend als de show is ook de barokke rijhal van 1729. De historische uniformen en de uitstekende verstandhouding tussen ruiters en Lipizzaners, die alleen door middel van lichaamstaal met elkaar communiceren, zijn bewonderenswaardig.